Đáp án chính thức đề thi chuyên anh lớp 10 chuyên Hà Nội - AMSTERDAM

Đáp án chính thức đề thi chuyên anh lớp 10 chuyên Hà Nội - AMSTERDAM

Một trong những cách luyện thi tốt nhất cho những bạn vẫn chưa tự tin vào khả năng của bản thân là làm thật nhiều đề thi bởi đề thi chính là bài tổng ôn hiệu quả nhất không những giúp thí sinh ôn luyện được kiến thức còn thiếu mà còn luyện cho mình kinh nghiệm trong quá trình làm bài thi thật. Vậy nên sau đây, diemthilop10.info xin giới thiệu với các bạn học sinh đề thi chuyên anh lớp 10 chuyên Hà Nội - AMSTERDAM để các bạn tham khảo và có phương pháp ôn tập trong kì thi sắp tới.

TT BỒI DƯỠNG VĂN HÓA
HANOI - AMSTERDAM

 

ĐỀ THI VÀO LỚP 10 CHUYÊN THPT

Năm học : 2016-2017 Môn thi : TIẾNG ANH  (CHUYÊN)

Thời gian làm bài : 120 phút

( Thí sinh làm bài vào tờ giấy nay)

(Không được dùng bất cứ loại từ điển hay tài liệu  nào)

PART A: PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each  group.(5 pts.)

1.    A. facsimile    B. transfer    C. spacious    D. fax         

2.    A. swallow    B. switch    C. sweet    D. sword         

3.    A. scenic    B. extinct    C. decrease    D. coexist         

4.    A. agreed    B. boxed    C. based    D. listened         

5.    A. off    B. of    C. if    D. fly         

II. Choose the word whose main stressed syllable is placed differently from that of the others in each group. (5 pts.)

1.    A. appreciate    B. experience    C. embarrassing    D. situation         

2.    A. excited    B. interested    C. confident    D. memorable         

3.    A. floppy    B. embrace    C. cotton    D. idol         

4.    A. complain    B. destroy    C. terrify    D. imagine         

5.    A. carefully    B. correctly    C. seriously    D. personally         

PART B: LEXICO AND GRAMMAR

I. Choose the best answer to complete each of the following sentences. Write your answer (A, B, C or D) in the box provided. (20 pts.)

1.    The weather is going to change soon; I feel it in my....     .

A.    body    B. legs    C. skin    D. bones

2.    Before the invention of the Internet, people couldn’t..... of such universal access to information.

A.    reminisce    B. conceive    C. contemplate    D. access

3.  .... , Americans eat a light breakfast. They don’t eat a lot of food in the  morning.

A.    By and large    B. Fair and square    C. Ins and outs    D. Odds and ends

4.    There has been a recommendation that Peter _    the president of the country.

A.    will be elected    B. be elected    C. is elected    D. was elected

5.    For a whole month, Muslims     eating and drinking during daylight hours.

A.    abstain from    B. keep from    C. stay from    D. stand from

6.    TV advertising in the late afternoon tends to    young children.

A.    target    B. point    C. focus    D. aim

7.    He traveled    for 20 years and then he decided to return home.

A.    farther away    B. far from it    C. far and wide    D. farthest of all

8.    No matter how angry he was, he would never _    to violence.

A.    refuse    B. resort    C. resist    D. resolve

9.    Simon .............................in me on the understanding that I wouldn't tell anyone  else.

A.    confided    B. intimated    C. confessed    D. disclosed

10.    If you want to be a rock star, talent helps, but what it really ……..….. down to is  luck.

A.    boils    B. revolves    C. centers    D. refines

11.    That argument is no good: it won’t  ………………

A.    hold water    B. blossom    C. make water    D. pass water

12.    If you get measles, you will ……………….in  spots.

A.    break out    B. break up    C. break    D. break down

13.    Insults roll off him like water ………………

A.    down a drain    B. on a tin roof    C. into the river    D. off a duck’s back

14.    Go to the Chinese ………………and bring back a grilled pork  chop.

A.    carry-away    B. carry-on    C. take-away    D. fast-courses

15.    As a result of government …………….., more jobs were  lost.

A.    cut-aways    B. cut-backs    C. cuttings    D. drop-backs

16.    No one knows precisely how much he earns a month, but $ 5.000 can’t be ................ of the target.

 A.far    B. broad    C. wide    D. distant

17.    She insisted that the reporter    her as his source of information.

A.    not mention    B. doesn’t mention    C. hadn’t mentioned    D. didn’t mention

18.    Look, will you stop    in and let me finish my sentence!

A.    plugging    B. pushing    C. butting    D. moving

19.    We put his rude manner    ignorance of our British customs.

A.    up to    B. down to    C. off at    D. up with

20.    I would rather you    the office phone for personal purpose.

A.    shouldn’t have used    B. shouldn’t use    C. not to use    D. didn’t use

II. Give the correct form of the word in brackets to complete the following passage. Write your answer in the box provided.  (5 pts.)

Mount Mulanje in Malawi is the highest mountain in (1. CENTRE) Africa, part of a range which comprises no fewer than twenty peaks over 2,500 meters. The range is readily (2. ACCESS) by road and a day’s drive allow a (3. LEISURE) circumnavigation. More energetic visitors, particularly walkers and climbers, are rewarded with an experience that is (4.FORGET).
Mulanje is a (5. BREATH) sight, visible for miles around. The giant slab of rock appears to protrude almost vertically from the plain. This impression is borne out by the existence of the longest sheer rock-face in Africa, demanding for even the most skilled (6. MOUNTAIN). The explanation for this dramatic geography lies in the rock: hard granite, very (7. RESIST) to erosion, which contrasts with the softer rocks of the   plains.
Most visitors remain on the lower, gentler slopes, making use of forest huts for overnight  accommodation. The trek up the foothills, along clearly defined paths, is not overly (8. CHALLENGE) but may take up to a week. As the climate cools gradually, almost (9. PERCEPTIBLE), with every few meters of altitude gained, so the full diversity of fauna and flora is revealed in all its (10.  SPLENDID).

III. Fill in each blank with a suitable preposition or particle.   (5  pts.)

1.    We’re all very obliged     you

2.    He escaped by passing himself    as a guard.

3.    He’s quite careless    danger.

4.    When she sets        an examination, she always tries to avoid crossing the part of a woman.

5.    I’ve been so anxious    you.

6.    She refused to be a party    any violence.

7.    Embarrassment rooted her    the spot.

8.    This service is free        charge. 9.    the devil and the deep blue sea.

10. We cannot afford to take risks when people’s lives are    stake.

IV. Underline and correct ten mistakes in the following passage. Write the corrections in the column on the right.  (10 pts.)

PART C: READING

I. Read the following passage and answer the questions by choosing the options A, B, C or D. Write your answer (A, B, C or D) in the box provided. (10 pts.)

EXOTIC AND ENDANGERED SPECIES

When you hear someone bubbling enthusiastically about an exotic species, you can safely bet the speaker isn’t an ecologist. This is a name for a resident of an established community that  was  deliberately  or  accidentally moved from its home range and became established elsewhere. Unlike most imports, which can’t  take hold outside their home range, an exotic species permanently insinuates itself into a new   community.
Sometimes the additions are harmless and even have beneficial effects. More often, they make native species endangered species, which by definition are extremely vulnerable  to extinction. Of all  species on the  rare or endangered lists or that recently became extinct, close to 70 percent owe their precarious existence or demise to displacement by exotic species. Two examples are included here to illustrate the  problem.
During the 1800s, British settlers in Australia just couldn’t bond with the koalas and kangaroos, so they started to import familiar animals from their homeland. In 1859, in what would be the start of a wholesale disaster, a northern Australian landowner imported and then released two dozen wild European rabbits (Oryctolagus cuniculus). Good food and good sport hunting – that was the idea. An ideal rabbit habitat with no natural predators was the reality.

Six years later, the landowner had killed 20,000 rabbits and was besieged by 20,000 more. The rabbits displaced livestock, even kangaroos. Now Australia has 200 to 300 million hippityhopping through the   southern
half of the country. They overgraze perennial grasses in good times and strip bark from shrubs and trees during droughts. You know where they’ve been; they transform grasslands and shrub lands into eroded deserts. They have been shot and poisoned. Their warrens have been plowed under, fumigated, and dynamited. Even when all-out assaults reduced their population size by 70 percent, the rapidly reproducing imports made a comeback    in less than a year. Did the construction of a 2,000-mile-long fence protect  Western  Australia?  No. Rabbits  made it to the other side before workers finished the  fence.

In 1951, government works introduced a myxoma virus by way of  mildly  infected  South  American rabbits, its normal hosts. This virus causes myxomatosis. The disease has mild effects  on  South  American  rabbits that coevolved with the virus but nearly always had lethal effects on O. cuniculus. Biting insects, mainly mosquitoes and flenses against the novel virus, the European rabbits dies in droves. But, as you might expect, natural selection has since favored rapid growth of populations of O. cuniculus resistant to the  virus.

In 1991, on an uninhabited island in Spencer Gulf, Australian researchers released a population of rabbits that they had injected with a calcivirus. The rabbits died quickly and  relatively painlessly from blood  clots in their lungs, hearts, and kidneys. In 1995, the test virus escaped from the island, possibly on insect vectors. It has been killing 80 to 95 percent of the adult rabbits in Australian regions. At this writing, researches are now questioning whether the calcivirus should be used on a widespread scale, whether it can jump boundaries and infect animals other than rabbits (such as humans), and what the long – term consequences will  be.

A vine called kudzu (Puerarialobata) was deliberately imported from Japan to the United States, where it faces no serious threats from herbivores, pathogens, or competitor plants. In temperate parts of Asia, it is a well
– behaved legume with a well – developed root system. It seemed like a good idea to use it to control erosion on hills and highway embankments in the southeastern United States. (A) With nothing to stop it, though, kudzu’s shoots grew a third of a meter per day. Vines now blanket stream banks, trees, telephone poles, houses, and  almost everything else in their path. Attempts to dig up or burn kudzu are futile. Grazing goats and herbicides help, but goats eat other plants, to, and herbicides contaminate water supplies. (B) Kudzu could reach the Great Lakes by the year 2040.

On the bright side, a Japanese firm is constructing a kudzu farm and processing plant in Alabama. The    idea is to export the starch to Asia, where the demand currently exceeds the supply. (C) Also, kudzu may eventually help reduce logging operations. (D) At the Georgia Institute of Technology, researchers report that kudzu might become an alternative source for paper.

1.    Based on the information in paragraph 1, which of the following best explains the term “exotic  species”?

A.    Animals or plants on the rare species list

B.    A permanent resident in an established  community

C.    A species that has been moved to a different  community

D.    An import that fails to thrive outside of its home  range

2.    The world itself in the passage refers to

A.    most imports    B. new community          C. home range    D. exotic species

3.    The word bond in the passage is closest in meaning  to

A.    move    B. connect    C. live    D. fight

4.    According to the author, why did the plan to introduce rabbits in Australia  fail?

A.    The rabbits were infected with a contagious virus.    B. Most Australians did not like the rabbits.

C. No natural predators controlled the rabbit population.      D. Hunters killed the rabbits for sport and for  food.

5.    All of the following methods were used to control the rabbit population in Australia  EXCEPT

A.    They were poisoned.             C. They were moved to deserts.

B. Their habitats were buried.      D. They were surrounded by fences

6.    Why does the author mention mosquitoes and fleas in paragraph  5?

A.    Because they are the origin of the myxoma virus                B. Because they carry the myxoma virus to other  animals

C. Because they die when they are infected by myxoma           D. Because they have an immunity to the myxoma  virus
 
7.    According to paragraph 6, the Spencer Gulf experiment was dangerous  because

A.    insect populations were exposed to a virus       B. rabbits on the island died from a virus

C. the virus may be a threat to humans                      D. some animals are immune to the virus

8.    Why does the author give details about the kudzu farm and processing plant in paragraph  8?

A.    To explain why kudzu was imported from abroad

B.    To argue that the decision to plant kudzu was a good  one

C.    To give a reason for kudzu to be planted in Asia

D.    To offer partial solutions to the kudzu problem

9.    Which of the following statements most accurately reflects the author’s opinion about exotic  species?

A.    Exotic species should be protected by ecologists.

B.    Importing an exotic species can solve many  problems.

C.    Ecologists should make the decision to import an exotic  species.

D.    Exotic species are often disruptive to the ecology.

10. Look at (A), (B), (C), (D) in the last two paragraphs. Where the following sentence could be best inserted in the passage (A), (B), (C), or (D)? Asians use a starch extract from kudzu in drinks, herbal medicines, and  candy.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

II. Read the text below and write one word in each space to complete it. Write your answer in the box provided.  (10 pts.)
Society has changed in many ways since the introduction of computers, and people's lives at home and at  the  office  have been (1)    .  Most  people  are  working  for  fewer  hours  per  week  than  they (2) to, and manufacturers and advertising agencies are becoming much more interested in (3)       people spend this extra leisure time. One recent report stated   that (4)    the number of hobbies  had not increased; each hobby had become more specialized.
A second (5)            is that nowadays, many managers would rather spend time with their families than stay (6)    in the office every day. Home life seems to be just as important as working. Some companies  now  make managers (7)    their annual holidays even if they don't want to, because this leads to such an (8)        in their performance if they have some rest.
In spite of these changes, some people are working harder than ever before. The standard of exams is getting higher, and increased competition is   (9) _    it harder to get into university than    it was 20 years ago. School children and students are now having to work so hard that in many cases they work (10)       hours than their parents.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

PART D: WRITING

I. Rewrite each of the following sentences using the word(s) given so that its meaning stays the same.  (10 pts.)

1.    I have frequently made stupid mistakes like that.

=>     Many's............

2.    I rarely sleep in the afternoon.

=>  I’m not  in …………

3.    You think that fat people are always jolly, but you are  wrong.

=>  Contrary ..........
4.    It was not until five years had elapsed that the whole truth about the murder came  out.

=>  Not  for …………

5.    Erika said I had caused the accident.

=>  Erika  blamed ............

6.    My grandfather had completely forgotten that he phoned me last night.   (RECOLLECTION)

=> My grandfather didn’t have   ………

7.    Many customs restrictions within the EC have been abolished.    (AWAY)

=>  Many customs................

8.    At the moment I can’t afford to buy a new car.    (QUESTION)

=>  At  the moment.....................

9.    Students at the school are not allowed to go into the  Rainbow Disco.    (BOUNDS)

=>  The  Rainbow Disco.....

10.    When they broke the news, she stayed perfectly calm  and controlled.    (HAIR)

=> When they broke the news   ……

II. Write a composition about the following topic:

Food-safety violations, including using improved fertilizers and toxic chemicals to produce foods, are increasing at an alarming rate. What suggestions would you  give to solve these  problems?
You should write about 250 words.   (20 pts.)

………………………………………………………………………………………………………………………

Đề thi chuyên anh vào lớp 10 chuyên Hà Nội Amsterdam

Đề thi chuyên anh vào lớp 10 chuyên Hà Nội Amsterdam 

Mời các bạn tham khảo đáp án đề thi vào lớp 10 chuyên anh của trường chuyên Hà Nội - AMSTERDAM : 

ĐỀ THI MÔN TIẾNG ANH (CHUYÊN) Total points: 100

PART A

I.    (5 pts. )

1C  2D  3A        4B     5B

II.    (5 pts.)

1D 2A  3B      4C    5B

PART B

I. (20 pts.)

1D    2B  3A    4B       5A     6A    7C    8B   9A      10A
11A 12A      13D     14C       15B 
   16C  
  
 17A     18C     19B    20D

II.    (5 pts.)      

1. central    2. accessible     3. leisurely 4. unforgettable     5. breath-taking
6. mountaineer(s)   7. resistant 8. challenging 9. imperceptibly 10. splendor / (our)

III.    (5 pts.)

1.to    2.off    3.about/ of    4. out, for    5.about/ for    6. to    7.to    8. of    9.between    10. at

IV.    (10 pts.)

PART C
I.    (10 pts.)

1C    2D    3B    4C      5C     6B 7.C 8D 9D  10.C

II.    (10 pts.)

1. affected/ influenced    2.used    3.how    4.(al)though    5.finding/ change
6.late    7.take    8.improvement    9. making    10. longer

PART D

I.    (10 pts.)

1.    Many's the time that I have  made stupid mistakes like that   .

2.    I’m not in a / the habit of sleeping  in the  afternoon.

3.    Contrary to your thought/ belief/ opinion/what you think, fat people are not always  jolly.

4.    Not for another five years did the the whole truth about the murder come  out.

5.    Erika blamed me for causing/ having caused the  accident.

6.    My grandfather didn’t have any recollection of phoning me last  night.

7.    Many customs restrictions within the EC have been done away  with.

8.    At the moment me / my buying  a new car is out of the  question.

9.    The Rainbow Disco is out of bounds to Ss at the school.

10.    When they broke the news, she did not turn a hair.

II.    (20 pts.)

1.    Content: 10 pts  - a provision of all main ideas and details as  appropriate.

2.    Language: 5 pts – a variety of vocabulary and structures

3.    Presentation: 5 pts – coherence, cohesion, and style…

Mong rằng sau khi làm xong đề thi trên đây có thể giúp các bạn học sinh có phương pháp ôn luyện tốt để đạt được những thành tích cao nhất trong kì thi sắp tới nhé. Ngoài ra hãy luôn đồng hành cùng diemthilop10.info để cập nhật, tra cứu điểm thi THPT Quốc gia 2017, 2018 một cách nhanh chóng và chính xác nhất nhé. Chúc các bạn vào được trường THPT theo đúng nguyện vọng!!!!