Đáp án đề thi chuyên anh lớp 10 tỉnh Khánh Hòa

Đáp án đề thi chuyên anh lớp 10 tỉnh Khánh Hòa

Dưới đây là đề thi chuyên anh lớp 10 tỉnh Khánh Hòa để cho các thí sinh thi vào lớp chuyên Anh thử sức. Mời các bạn xem và đối chiếu lại với kết quả dự thi cũng như có thể tham khảo để chuẩn bị thi vào lớp 10 nếu chưa tham gia thi tuyển để có được kết quả điểm thi lớp 10 tốt hơn nhé.

I. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced  differently from the rest.    

1.    A. campus    B. relax    C. ancient    D. fascimile

2.    A. congratulate    B. profit    C. compose    D. decorate

3.    A. gathering    B. clothes    C. athletics    D. bathe

4.    A. designed    B. published    C. covered    D. sprayed

5.    A. exchange    B. fetch    C. chimney    D. champagne

II. Choose a word in each group that has different stress pattern.

6.    A. psychedelic    B. inspiration    C. interactive    D. encouragement

7.    A. scenery    B. encourage    C. embroider    D. experience

8.    A. puppet    B. freedom    C. describe    D. message

9.    A. extensive    B. opinion    C. official    D. optional

10.    A. compulsory    B. convenient    C. correspond    D. communicate

III.    Decide the best option A, B, C, or D for each gap to complete the following sentences.

11. In towns please drive slowly! You ...... drive faster than 50 kph.

A. don't have to    B. mustn't    C. mayn’t    D. needn’t

12. We can't use the car now because it  ...... .

A. is mended    B. hasn't mended    C. is being mended    D. will be mended

13. They were arrested ...... smuggling drug into the country.

A. of    B. by    C. for    D. about

14. Who do you think I ran ...... in the library this morning?

A. down    B. over    C. in    D. into

15. ...... behalf of the committee, I'd like to thank you for your generous  donation.

A. In    B. For    C. On    D. To

16. ..... the rain, the football match went ahead.

A. Owing to    B. Despite    C. However    D. In spite

17. ...... he leaves or I leave!

A. Either    B. Neither    C. Only    D. Unless

18. Why don't you buy bananas when they are much ...... than  apples?

A. less expensive    B. not expensive    C. as expensive    D. lesser expensive

19. Mr. Brown is the landlord ...... we rent the house.

A. who    B. whom    C. from whom    D. of whom

20. Let's go for a walk, ...... ?

A. do we    B. shall we    C. don't we    D. let not we

21. By the age of twenty-five he had ...... his wish of becoming a pianist.

A. reached    B. achieved    C. obtained    D. had

22. A large shop that sells all kinds of goods is called a ...... .

A. warehouse    B. storeroom    C. department    D. department store

23. When you're on holiday you might buy a ...... to take home with you.

A. souvenir    B. message    C. memory    D. remembrance

24. I am very sorry. I've ...... your book at home again. I'll bring it again  tomorrow.

A. forgotten    B. stored    C. left    D. thrown

25. We'd better ...... really early. It's a very long journey.

A. set up    B. set off    C. set down    D. set on

26. I've got a very high opinion ...... your brother.

A. on    B. to    C. for    D. of

27. We don't sell foreign newspapers because there is no ...... for them.

A.request    B. claim    C. requirement    D. demand

28....... I know, there are no problems with the class.

A. As far as    B. So much as    C. Much more than    D. Except that

29. The little girl wouldn't go to the seaside ...... her father went too.

A. except    B. but    C. also    D. unless

30. Having ...... the table, Mrs Robert called the family for dinner.

A. laid    B. spread    C. ordered    D. completed

IV. Choose the correct option A, B, C, or D for each of the gaps to complete the following passage

A FAMOUS EXPLORER

Captain James Cook is remembered today for being one of Britain’s most famous explorers of the 18th century. Cook was (31) ...... most other explorers of the same period as he did not come from a wealthy family and had to work hard to (32) ...... his position in life. He was lucky to be (33) ...... by his father's employer, who saw that he was a bright boy and paid for him to attend the village school. At sixteen, he started (34) ...... in a shop in a fishing village (35) ...... on the coast and this was a turning (36) ...... in his life. He developed an interest in the sea and eventually joined the Royal Navy (37) ...... to see more of the  world.
Cook was (38) ...... by sailing, astronomy and the production of maps, and quickly became an expert (39) ...... these subjects. He  was also one of  the first people to (40) ......  that scurvy, an illness often suffered by sailors, could be prevented by careful (41) ...... to  diet. It was during his (42) ...... to the Pacific Ocean that Cook made his historic landing in Australia and the (43) ...... discovery that New Zealand was two (44) ...... islands. He became national hero and still (45) ...... one today.

31.    A .different    B. distinct    C. contrary    D. unlike

32.    A. manage    B. succeed    C. achieve    D. fulfill

33.    A. remarked    B. viewed    C. glanced    D. noticed

34.    A. trade    B. work    C. career    D. job

35.    A. held    B. placed    C. positioned    D. situated

36.    A. moment    B. instant    C. point    D. mark

37.    A. in view    B. in order    C. as    D. due

38.    A. keen    B. eager    C. fascinated    D. enthusiastic

39.    A. from    B. over    C. in    D. for

40.    A. regard    B. estimate    C. catch    D. realize

41.    A. attention    B. organization    C. observation    D. treatment

42.    A. travel    B. voyage    C. excursion    D. tour

43.    A. serious    B. superior    C. major    D. leading

44.    A. shared    B. particular    C. common    D. separate

45.    A. keeps    B. stands    C. maintains    D. remains

V.    Read the following two passages and choose the correct answer for each  question.

1. Various types of fog are essentially clouds that form at the earth's surface, produced  by temperature differences and moisture in the air. As warm, moisture-laden air cools, its relative humidity (the amount of moisture that air can contain, which depends on the temperature) increases. Warm air can hold more water vapor than cold air. So if the air is cooled sufficiently it will reach saturation, or the dew point, at which point the moisture begins to condense out of the air and form water droplets, creating  fog.

46. What is the author's main purpose in this passage?

A. To describe various types of fog

B.To explain how fog is formed

C.To define relative humidity

D. To compare the effects of warm air and cold air

47. This passage would most likely be written by ...... .

A. an archeologist  

B. a biologist

C. a meteorologist  

D. a psychologist

48. The word in bold “sufficiently” as used in the passage is closest in meaning to ......  .

A.    supposedly    B. efficiently    C. readily    D. satisfactorily

49.    The tone of this passage could best described as ...... .

A.    humorous    B. argumentative    C. objective    D. persuasive

50.    It can be concluded from the passage that ...... .

A.    foggy days are caused by cold nights

B.    fog is likely to form in desert areas

C.    hot humid days are usually followed by cold, foggy nights

D.    fog could form on a cold evening after a warm day

2. A healthful lifestyle leads to a longer, happier, healthier life. Staying healthy means eating  a well-balanced diet, getting regular exercise, and avoiding things that are bad for the body and mind.
Nutrition plays a key role in maintaining good health and preventing many diseases. In  spite of all the information available about diets, scientists still believe that good nutrition can be simple. There are several basic rules to follow. Keep fat intake low. Eat foods high in carbo- hydrates, which are the starches in grains, legumes (beans and peas), vegetables, and some fruits. Avoid too much sugar. Limit salt. Eat lots of fruits and vegetables, which are high in  vitamins.

A healthful lifestyle is an active lifestyle. Lack of proper physical exercise can cause tiredness, irritability, and poor general health. Physical fitness requires both aerobic exercise, such  as
running, bicycle riding, and swimming, and muscle-strengthening exercises, such as weight- lifting.
Finally, good health is acquired by saying no to bad habits such as smoking, drinking, and overeating and by avoiding situations that are constantly stressful. People can take their lives and happiness into their own hands. Maintaining a healthy lifestyle is the first  step.

51. What is the main idea of the passage?

A. How to keep an active lifestyle

B. How to lead a healthy life

C. The importance of nutrition

D. The importance of physical exercise

52. Three kinds of food that you should avoiding having too much of are ...... .

A. fat, foods high in carbo-hydrates, and legumes

B. fat, salt, and vegetables

C. starches, sugar, and salt

D. fat, sugar, and salt

53.    ...... are not good for your health.

A. Smoking, drinking, excessive eating, and dieting

B. Drinking and excessive eating

C. Smoking, drinking, excessive eating, and stressful situations

D. Smoking, drinking, excessive eating, dieting, and stressful situations

54. What does the word "nutrition" in the first paragraph mean?

A.    The food we eat    B. Eating    C. Good health    D. Dieting

55. What does the word "constantly"  in the last paragraph refer to?

A.    Continuously    B. Continually    C. Terribly    D. Eventually

VI.    Finish the following conversation by filling a suitable preposition in each numbered gap.

Sammy: Hello, Mr. Bright. You’ve been gone a long time. Where have you  been?

Phil:    Asia. I’ve been (56) …… Hong Kong, Singapore, Tokyo … all  over.

Sammy: You sure do travel a lot.

Phil:    Too much. I’m tired (57) …… travelling now and just want to stay  home.

Sammy: Why do you want to do that? It’s not interesting (58) ……  here.

Phil:    Sammy, I’ve been everywhere and I’ve seen everything. Now I just want  to settle down (59) …… a while.

Sammy: But your life is so exciting.

Phil:        Exciting? I spend all my time going (60) …… airports, waiting (61) …… my luggage, looking (62) …… a taxi, checking (63) …… a hotel … It’s not exciting at all.

Sammy: Well it sure sounds exciting (64) …… me. I haven’t been anywhere. I’ve spent my whole life right here in this small city.

Phil:    Well, why don’t you go somewhere (65) …… your next vacation?

Sammy: Me? Travel? Oh, I couldn’t do that. You have to get reservations and pack and …  I might lose my passport and … Oh, no … not me.

VII. Rewrite the following sentences, using the words given in brackets. Keep the new sentences as close in meaning to the original ones as possible.

66. I only recognized him when he took off his hat.    Not until

67. How far is it from Ha Noi to Sapa?    Distance

68. You needn’t hurry. There’s still much time left.    Necessary

69. You will catch a cold if you don’t keep your feet dry.    Unless

70. On arrival at the shop, the goods are inspected carefully.    When

71. The accident happened because the train driver ignored the warning light.    If

72. “You should take    more exercise,” the doctor said, “if you want to lose weight.” Advised

73. “Could you guard my handbag while I go to the toilet?”    EYE

74. The thief has broken into his house three times recently.    HAD

75.  He is finding it easier to work on night shift.    GETTING

VIII.    Write a paragraph about the origin of basketball, basing on the following  cues.

76. Basketball/ invent/ 1891/ physical education instructor/ Springfield/ name/ James Naismith

77. Because/ terrible weather/ winter/ physical education students/ indoors/ rather/  outdoors

78. not like/ idea/ boring/ repetitive exercise/ prefer/ excitement/ challenge/ game

79. Naismith/ figure out/ team sport/ can play/ indoors/ involve/ lot/ running

80. new game/ not allow/ tackling/ physical contact/ American-style football


----- The End -----

Đề thi chuyên anh vào lớp 10 tỉnh Khánh Hòa

Đề thi chuyên anh vào lớp 10 tỉnh Khánh Hòa

Sau đây mời các bạn tham khảo đáp án đề thi vào lớp 10 chuyên Anh tỉnh Khánh Hòa để có thể dự tính được điểm số của mình trong kì thi sắp tới nhé:

 

1.C 2.B 3.C 4.B 5.D 6.D 7.A 8.C 9.D 10.C 11.B 12.C 13.C
14.D 15.C 16.B 17.A 18.A 19.C 20.B 21.B 22.D 23.A 24.C 25.B 26.D
27.D 28.A 29.D 30.A 31.D 32.C 33.D 34.B 35.D 36.C 37.B 38.C 39.C
40.D 41.A 42.B 43.C 44.D 45.D 46.B 47.C 48.D 49.C 50.C 51.B 52.D
53.C 54.A 55.A 56.to 57.of 58.around 59.fof 60.to 61.for 62.into 63.to 64.to 65.on

66.  Not until he took off his hat did/ could I recognize him.

67.  What is the distance from Ha Noi to Sapa?

68.  It is not necessary (for you) to hurry. There is ......

69.  Unless you keep your feet dry, you will catch a cold.

70.  When the goods arrive at the shop, they are inspected carefully

71.  If the train driver hadn’t ignored/ had taken notice of/ had paid attention to the warning light, the accident wouldn’t have happened.

72.  The doctor advised me/ him ... to take more exercise if I/ he ... wanted to lose  weight.

73.  “Could you keep an eye on my handbag while I go to the toilet?”

74.  He has had his house broken into three times recently.

75.  He is getting used to working on night shift.

76 – 80: Basketball was invented in 1891 by a physical education instructor in Springfield, by the name of/ whose name was James Naismith. Because of the terrible weather in winter, his physical education students were/ had lessons indoors rather than outdoors. They did not like the idea of boring and repetitive exercise, and preferred the excitement and challenge of a game. Naismith figured out a team sport that could be played indoors that involved a lot of running. The new game did not allow tackling and physical contact of American-style football.

Bên cạnh đó, để hỗ trợ tra cứu điểm thi lớp 10 nhanh chóng, giúp các thí sinh khỏi thấp thỏm, lo lắng về kết quả điểm thi của bình, diemthilop10.info cung cấp, chia sẻ giúp các bạn thí sinh có thể cập nhật những thông tin về điểm thi vào lớp 10 cả nước nhanh chóng.