Đáp án đề thi chuyên anh lớp 10 Nghệ An năm 2017

Đáp án đề thi chuyên anh lớp 10 Nghệ An năm 2017

Dưới đây là chi tiết đề thi chuyên anh lớp 10 Nghệ An năm học 2016 - 2017. Các bạn hãy theo dõi và tham khảo đề thi này và thử sức khả năng của bản thân như thế nào nhé.

SECTION A. VOCABULARY & GRAMMAR

Question 1 (10 points). Choose the correct answer from A, B, C or D to complete each of the following sentences. Write it in ‘Your answers’ part.

1. I don't think we have very much. ...; we have very different opinions.

     A.  together    B. in common    C. the same    D. similar

2. I’ve been working....quite a lot of pressure lately.

      A.    in    B. with    C. on    D. under

3. Tom: He’s the best guitarist in our school.

Mary:      

      A.  You can say that again.    B. That’s fine.       C. That’s OK!    D. Never mind.

4. The pop group.... for photographs with their fans.

      A.    joined    B. set    C. afforded    D. posed

5.  Mr. Larry Page....to the last meeting, but he didn't because of sickness.

      A.   must go    B. had to go    C. should go    D. should have gone

6. It’s vital that our children’s handwriting should be     .

      A.    legible    B. legitimate    C. literate    D. illiterate

7. She bought ....  jacket when she was in Paris last year.

      A.    a brown leather expensive       B. a leather brown expensive       C. an expensive brown leather    D. an expensive leather brown

8. He had spent     time writing an essay on his childhood.

      A.    a few    B. too many    C. a great deal of    D. a large number of

9. “My daughter, Jenny, tries to     to see me at least once a week,” Mrs. Jones told me.

      A.    drop in    B. go up    C. come on    D. call up

10. ... , we eventually got home after the outdoor show.

A.    Soak to the skin            B. Soaked to the skin         C. Being soaking to the skin        D. Our skin being soaked

Question 2 (10 points). Read the text below and look carefully at each line. Some of the lines are correct, and some have a word which should not be there. If a line is correct, put a tick (√) by the number. If a line has a word which should not be there, write it in ‘Your answers’ part. Number 0 and 00 have been done for you.

WHY AM I LEARNING ENGLISH?

Eg. English is the most widely spoken language in the world today.                                                 

It is a quite amazing how the use of English language has become so

1    widespread. The English is not as easy as Esperanto, which was especially

2    written to be as easy as possible for people to learn, and not yet Esperanto is

3    spoken by very few people around the world. For many people English is

4    not as more beautiful a language as French but it seems too late for French

5    to catch up with English such as an international language. German is   quite

6    a useful language if you are in business in Europe but it is not half as easy to

7    learn so as English, and people say it doesn't sound as pleasant as English.

8    English has been become so important that it is becoming more and more

9    essential to get if you want to get a good job. It is too early to say whether

10    English will remain as influential as it is today but it looks like as it will be an international language for a long time.

Question 3 (10 points). Give the correct form of the words in brackets to complete the sentences. Write it in ‘Your answers’ part.

1. The babysitter said, “Your kids have been a bit (TROUBLE)     today.”

2. My    grandmother’s    health    got    worse because she had suffered from constant (SLEEP)         .

3. John felt very (COURAGE)     when he failed the driving test the third time.

4. What I hate about Kate is her (RELY)     .

5. Ants and bees are often described as the most popular (INDUSTRY)     insects.

6. Many zoos fund (SCIENCE)    research into animals and their behavior.

7. In fact, she is of mixed Mexican and Korean (PARENT)     .

8. You can never be sure what he is going to do. He is so     (PREDICT), I’m afraid.

9. Please complete and return the enclosed (QUESTION)     by Friday.

10. With the (EXCEPT)    of the dessert, it was one of the most delicious meals we’ve ever had.

SECTION B. READING COMPREHENSION

Question 1 (7 points). Complete this conversation using sentences marked by A-L. Write it in ‘Your answers’ part. There are FIVE extra sentences which you do not need to use.

Question 2 (8 points). Read the passage below and choose the correct answer for each  question. Write it in ‘Your answers’ part.

BODY TALK

By Leonardo Lawrence
You will probably laugh when I tell you that my interest in body language was sparked by a favorite professor of mine at university. He mentioned “Pinocchio Syndrome” to me one wintry morning after claiming that I was rubbed my nose when giving excuses for being late to his lectures. Apparently, when someone tells a lie, the person’s blood rushes to the nose and the extra blood makes it itchy. So if you think someone is not being entirely honest with you, perhaps like my professor you should watch to see if they scratch their nose! This little example of non-verbal communication inspired me to become a body language expert.
Now, I earn my living by training people in non-verbal communication. Knowing when someone is lying and knowing how to convince people you’re telling the truth are two of the most important skills you’ll ever learn. For example, lawyers build their reputation on their deductive skills when cross-examining in court, while politicians need to rely on their powers of persuasion to gain support.
I have dedicated my life to studying the ways the human body gives more reliable information than the words we speak. The words say one thing but the body may say something completely different. This is the theory of body language and most of us are familiar with the basics. We know that crossed arms can be seen as their defensive or aggressive, but what about facial expressions, gestures, posture, and the intonation of our speech? All of these volumes can be understood if you only know how to make sense of the signs.

Take the eyes, for instance. If you told a lie, you would probably expect me to look away rather than look you full in the face.
However, this is not, as commonly thought, the sure sign of a lie, but the reflexive movements we make when we are trying to remember something. Because of this, glancing away is not as easy to interpret as you might believe. A good liar is not searching his memory for the truth, so he can quite easily look you straight in the eyes as he speaks to make the lie more convincing. Here’s a tip, though. Watch the pupil of the eye; does it change size? If it gets bigger, this is probably an involuntary sign that something is being hidden.
Body language is something that the majority of us cannot control; it’s what escapes when we’re concentrating on something else. I might think I’m creating a good impression because my voice is strong and steady and my speech is clear, but the sweat pouring off my forehead and my constantly moving feet say otherwise.
Business clients are constantly in need of my services and I try to improve their confidence in themselves by teaching them about body language. I give advice about handshakes, which should always be firm that people who live in warm climates stand a lot closer to one another  than  in cooler climates. They may seem like minor matters, but these codes of behavior can be the key to making or breathing a business deal.
My working life gives me a great deal of satisfaction. I feel that I’m providing a public service, but it is a service that has had its downside. Whenever I meet someone new and I tell them what I do for a living, they immediately put their guard up and they’re no longer relaxed. They quite literally freeze in the attempt to hide all the signals that they assume I’m reading. It makes life difficult at times, but I consider it a small price to pay for a job I enjoy so much.

1. The writer originally became interested in body language because     .

A.    of a comment someone made to him

B.    he wanted to know why people tell lies

C.    he wanted to learn more about “Pinocchio Syndrome”

D.    his professor recommended it to him

2.  According to the writer, non-verbal communication is important because     .

A.    it helps lawyers to be more skillful

B.    it can help make people believe what you want to tell them

C.    politicians need to know when people are lying

D.    it provides a unique way of earning one’s living

3. What does the writer assume about his readers?

A.    They are able to change their intonation

B.    They need to develop good posture.

C.    They use only words to communicate.

D.    They know something about the subject.

4. According to the writer, it is not easy to recognize when someone is lying because     .

A.    they have an honest look on their face  

B.    they move their eyes very rapidly

C.    listeners read their body language incorrectly

D.    listeners do not look into their eyes

5. To have a positive effect on someone, you should try to avoid     .

A.  making any facial expressions  

B.  having any involuntary reactions

C.  giving the impression of not caring  

D.  moving your legs about too much

6. What is the most important thing for businessmen to learn?

A. The laws of a particular country.  

B. The correct way to behave.

C. The necessity of being polite.  

D. The skill of appearing confident.

7.  Why do people react in a negative way when they meet the writer?

A.   They think he is too self-confident.    

B. They assume that he is always lying.

C. They have heard about him previously.  

D. They believe he is studying them.

8.    What do we learn about the writer from the passage?

A.    He makes a lot of money from his job.    B. He travels the world giving advice.
C.    He is dedicated to his work.    D. He trains body language experts.

Question 3 (10 points). Fill ONE suitable word into each numbered blank. Write it in ‘Your answers’ part.

APRIL FOOLS' DAY
On April Fools' Day, people in many countries play tricks on each other. Usually, the tricks (1)
       making friends believe something ridiculous. On this day you could, for example, tell a friend there is a huge spider on their shoulder. If they believe you, you have succeeded (2)       fooling them, and even if you only trick them for a second, you have (3)          right to   shout "April Fool!"

This day, 1st April, is also known as All Fools’ Day. In some countries, such  as  Ireland  or Cyprus, you can only try to fool someone before twelve noon. If you do play tricks after midday,  you will become the fool (4)     . So it is advisable for you to do that in the morning. (5)     you do for, all you want is fun rather than do harm to others. And if you don’t want to be foolish, be sensitive!
But how did  this (6)     begin? Some say April Fools’ Day originated in France    when that country adopted the new Gregorian calendar. In the previous calendar, New Year was celebrated (7)
            25th March until 1st April, not on 1st January, as in the Gregorian calendar. Some people refused to (8)     the new calendar, and continued to celebrate the New Year in spring. Other     people made fun of them and laughed at them (9) they were old-fashioned and didn't want to  change. Now April Fools' Day has become a global tradition, and no one is safe! People play tricks on anyone, not just on (10)     who don't want to change with the times.

SECTION C. WRITING

Question 1 (5 points). Using the word in capital letters, complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. Do not change the word given. Write 2-5 words in total.

1. I got the impression that they weren't enjoying themselves.    SEEM

---> They ....................................................................................................... enjoying themselves.

2. We don't have any sugar left, so we must go and buy some.    RUN

---> We ............................................................................................. sugar, so we must go and buy some.

3. Parking here is free after 5 p.m.    PARK

---> It doesn't ........................................................................................... here after 5 p.m.
4.  You should book your ticket beforehand if you want to get a good seat.    ADVANCE

---> Your ticket ......................................................................................... if you want to get a good seat.

5.  Was the film as good as you expected it to be or was it disappointing?    LIVE
---> Did     the     film.................................................................................................of it or was it disappointing?

Question 2 (10 points). Imagine you are an American student, who stayed in Mrs. Lan’s house during your two-week volunteer campaign in a remote village. Now you have backed home. Write a letter to thank her for her special help and care to you and your friends during the time you stayed there. You should write about 70-80 words.

Dear Mrs. Lan,....
…………………………………………………………………………………………………………

Best wishes, Tom

Question 3 (20 points). Write about 180-200 words to give your opinion on the following topic: 

Should smart phones be banned among students?
…………………………………………………………………………………………………………

SECTION D. LISTENING
Listen to the recording and answer the questions that follow. You will hear each recording THREE TIMES.

Question 1 (5 points). Listen to Paul talking to a friend about his family. What does each person do? Write a letter (A-H) next to each person. Write it in ‘Your answers’ part. There  are TWO extra letters you don’t need to use. Number 0 has been done for you.

  People Job
0  Sally A      bank clerk
1 Paul B.     doctor
2 David   C    farmer
3    Paul’s father  D    shop assistant
4  Paul’s mother E    stopped work
5 Bill   F    student
     G    teacher
   

   H    writer       

Question 2 (5 points). Listen to Eric talking to Mary about the weekend. Their friend, Carlos, is coming to visit them. Choose the correct answer A, B, or C. Write it in ‘Your answers’ part.

1. What does Carlos hate?

A. football    B. museums    C. shopping

2. When is the football match?

A. Saturday morning    B. Saturday afternoon    C. Sunday afternoon

3. Where are they going to eat on Saturday evening?

A. at home    B. in an Italian restaurant    C. in a Chinese restaurant

4. What are they going to do on Sunday morning?

A. go for a drive    B. get up late    C. go to the cinema

5.    Where are they going to have lunch on Sunday?

A.    in a café    B. in a pub    C. at home

_THE END_

Đề thi chuyên Anh vào lớp 10 Nghệ An năm 2017

Đề thi chuyên Anh vào lớp 10 Nghệ An năm 2017

Sau đây mời các bạn học sinh tham khảo đáp án đề thi vào lớp 10 chuyên anh của tỉnh Nghệ An năm học 2016 2017 :

SECTION A. VOCABULARY & GRAMMAR
Question 1 (10 points). Choose the correct answer from A, B, C or D to complete each of the following sentences.

1. B    2. D    3. A    4. D    5. D    6. A    7. C    8. C    9. A    10. B

Question 2 (10 points). Read the text below and look carefully at each line. Some of the lines are correct, and some have a word which should not be there. If a line is correct, put a tick (√) by the number.

1. The    2. not    3. √    4. more    5. such    6. √    7. so    8. been    9. √    10. as

Question 3 (10 points). Give the correct form of the words in brackets.

1. troublesome    2. sleeplessness    3. discouraged    4. unreliability    5. industrious
6. scientific    7. parentage    8. unpredictable    9. questionnaire    10. exception

SECTION B. READING COMPREHENSION

Question 1 (7 points). Complete this conversation using sentences marked by A-L. There are FIVE extra sentences which you do not need to use.

1. F    2. A    3. H    4. L    5. J    6. D    7. I

Question 2 (8 points). Read the passage below and choose the correct answer for each  question.

1.A    2.B    3.C    4.C    5.C    6.B    7.D    8.C

Question 3 (10 points). Fill ONE suitable word into each numbered blank.

1. involve    2. in    3. the    4. instead/then    5. Whatever
6. tradition    7. from    8. follow/use    9. because/ as/since    10. those

SECTION C. WRITING

Question 1 (5 points). Using the word in capital letters, complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. Do not change the word given. Write 2-5 words in total.

1.    didn’t / did not seem  ][ to be

2.    have run ][ out of

3.    cost anything ][ to park

4.    should be booked ][ in advance

5.    live up ][ to your expectation

Question 2 (10 points).

Imagine you are an American student, who stayed in Mrs. Lan’s house during your two-week volunteer campaign in a remote village. Now you have backed home. Write a letter to thank her for her special help and care to you and your friends during the time you stayed there. You should write about 70-80 words.

HS biết cách viết thư cảm ơn. Ngữ pháp đúng: 2 điểm. Các ý cần có: Cảm ơn về những việc gì/ Ở đâu/ Cảm xúc bản thân…: 8 điểm.

Question 3 (20 points). Write about 180-200 words to give your opinion on the following topic: Should smart phones be banned among students?

Length: 3 điểm, Ideas: 8 điểm

Organisation & Style: 4 điểm Grammar & Vocabulary: 5 điểm SECTION D. LISTENING

Question 1 (5 points). Listen to Paul talking to a friend about his family. What does each person do? Write a letter (A-H) next to each person. There are TWO extra letters you don’t need to use.

1. A    2. G    3. B    4. E    5. F

Question 2 (5 points). Listen to Eric talking to Mary about the weekend. Their friend, Carlos, is coming to visit them. Choose the correct answer A, B, or C.

1.C    2. B    3. C    4. A    5. B

Tổng: 100 điểm/5 = 20.

Hi vọng những chia sẻ trên đây sẽ giúp các bạn có thêm được tài liệu tham khảo hữu ích để đạt được điểm thi vào lớp 10 cao nhất.Chúc các bạn có một kì tuyển sinh thành công..