Đề thi chuyên anh lớp 10 THPT chuyên Nguyễn Huệ - Hà Nội năm học 2016-2017

Đề thi chuyên anh lớp 10 THPT chuyên Nguyễn Huệ - Hà Nội năm học 2016-2017

Mời các bạn xem và thử sức với đề thi chuyên anh lớp 10 THPT chuyên Nguyễn Huệ - Hà Nội năm học 2016-2017 chi tiết như sau: 

TRƯỜNG THPT CHUYÊN NGUYỄN HUỆ

ĐỀ KIỂM TRA KIẾN THỨC 

VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN

Môn thi: TIẾNG ANH (CHUYÊN)
Thời gian làm bài: 120 phút
(Đề thi gồm 06 trang)

PART I: LISTENING - (Time for listening: 2’35 x 2 = 5’10) (15pts) You are going to listen (TWICE) to a man talking about his trips. Listen and complete the tasks. Questions 1-5: Decide whether these statements are True (T) or False (F). Write your answers in the box below.

1. The man often travels for his job as a rug seller.

2. The man is asked to give a talk about his trips in Europe and Africa.

3. The man is willing to answer questions at the end of his talk.

4. It often takes the man at least three months to prepare carefully for his trips.

5. The man only get information about the places he is going to visit on the Internet.

Questions 6-15: Complete the table. Write NO MORE THAN TWO WORD AND/OR A NUMBER  for each answer. Write your answers into the box below.

Countries visited Interesting facts
Morocco many (6)          and beautiful mosques
Turkey  travelled there by (7)      
 good for local (8)      
bought a beautiful Turkish (9)      

 
10)______________ 

visited Gujarati Textile (11)                

great examples of (12)                embroidery

lots of wildlife in (13)                areas

saw increadible colouful (14) and several (15)           spiders

PART II: PRONUNCIATION, VOCABULARY & GRAMMAR (35 points)

Questions 16-17: Choose the word (A, B, C or D) whose underlined part is pronounced differently from that of the others. Write your answers into the box below.

16. A. advent    B. invent    C. decent    D. percent

17. A. pursue    B. hesitate    C. comparison    D. poster

18. A. ragged       B. sacred         C. dogged       D. scared

Questions 18-20: Choose the word (A, B, C or D) that differs from the others in the position of the primary stress. Write your answers into the box below.

19. A. questionaire    B. introduce    C. recommend    D. concentrate

20. A. continuous   B. scandalous    C. malicious    D. delicious

Questions 21-30: Choose the best option (A, B, C or D) to complete each of the following sentences. Write your answers into the box below.

21. I’d like to make     for crashing your car. Let me pay for the repairs.

A.  improments    B. correctione    C. amends    D. adjustments

22. Thanks for lending me your umbrella; it really came in     .

A.  used    B. handy    C. handful    D. needy

23. James never shows his emotions; no matter what happens, he always keeps a stiff upper     .

A. mounth    B. eye    C. head    D. lip

24. I got a new baseball     yesterday.

A. stick    B. racket    C. club    D. bat

25. Eat your vegetables. They’ll     you good.

A. do    B. make    C. get    D. help

26. Don’t drop your sweet wrapper on the floor,     ?

A.do you    B. aren’t you    C. will you    D. won’t you

27. She may have missed the train,     she won’t arrive for another hour.

A. at the case    B. all the case    C. just in case    D. in which case

28. I should like to rent a house, modern, comfortable, and     in a quiet position.

A. most of all    B. above all    C. first of all    D. after all

29. I was disappointed that the restaurant had     flowers on the table.

A. false    B. untrue    C. artificial    D. forged

30.         write with your left hand when you broke your arm?

A. Did you have to    B. Had you have to    C. Needed you to    D. Must you

Complete the sentences with the appropriate phrasal verbs from the box in their correct form. There are two extra ones that you do not need to use. Write your answers into the box below.

31. I didn’t think he would     so well in that situation.

32. Come and help me to carry the boxes! Don’t just stand there     !

33. I watched a horror film on TV last night, but I can’t remember how it ended. I must have   before the end.

34. Tomorrow, we will be     an experiment to test this theory.

35. Just ask them if you can play and I’m sure they’ll let you     .

36. Do you think the wind has     enough for us to go sailing without any danger?

37. Environmentalists are     stricter controls on the use of leaded petrol.

38. The robber couldn’t explain how he     such a large amount of money when the police caught him.

39. Did you hear about the millionaire who     his entire fortune to charity?

40. Who is going to     the family business when Arstha’s father retires?

Questions 41-50: Complete the following passage by writing the correct form of the words given in brackets. Write your answers into the box below.

RAIN MAKING

When it rains, it does not always pour. During a typical storm, a (41. COMPARE)    small amount of the lock-up moisture in each cloud reaches the ground as rain. So the idea that  human  intervention - a rain dance, perhaps - might encourage the sky to give up a little (42. ADD)     water has been around since prehistoric times. More recently, would-be rain makers have used a more direct procedure - that of throwing  (43. VARY)    chemicals out of aero-planes in an effort to   wring more rain from the clouds, a practice known as “cloud seeding”.
Yet such techniques, which were first developed in the 1940s, are (44. NOTORIETY)     difficult to evaluate. It is hard to  (45. CERTAIN)     , for example, how much rain would have   fallen anyway. So, despite much anecdotal evidence of the advantages of cloud seeding, which has led to its adoption in more than 40 countries around the world, as far as scientists are concerned, results are still (46. CONCLUSIVE)     . That could be about to change. For the past three years   (47. RESEARCH)             have been carrying out the most extensive and  (48. RIGOUR)     evaluation to date of a revolutionary new technique that will substantially boost the volume of (49. RAIN)         .The preliminary (50. FIND)     of their experiments indicate that solid evidence of the technique’s effectiveness is now within the scientists’ grasp.

PART III:READING COMPREHENSION (25 points)

Questions 51-55: You are going to read a magazine article on space travel. Five paragraphs have been removed from the article. Choose from the paragraphs A-G the one which fits each gap (51- 55).  There is one extra paragraph which you do not need to use. There is an example at the beginning (0). Write your answers into the box below.

CHEAP ACCESS TO SPACE

Charles Conrad went to the moon with Apollo 12 and circled the Earth in Skylab. But from now on, he is going to aim high for himself. His company, Universal Space Lines, hopes to produce a more economic rocket that will be able to go in space again and again.
(0)           G            

NASA, the U.S, government-owned space program, plans to develop such a rocket. However, the immediate priority is missions to Mars, which will require different technology. So it is more likely that people outside the NASA program will develop re-useable rocket design. Rick Tumlinson runs an independent organization called the Space Frontier Foundation and firmly believes that it is time for business to get involved.

(51)  ______________     

So Tumlinson is also in business to prove a point. Space is our destiny, he says, so why not get on with it a bit more eagerly? To this end, the SFF is holding a conference in Los Angeles shortly, to be called Space: Open for Business.
(52)    ______________   

Another company, Kistler Aerospace, has similar plans; “Our goal is to become a delivery service to low Earth orbit that will radically re-align the economics of doing business in space. Satellites will be our parcels: our vehicles will be operated in repeated flights with air freights efficiency.”

(53)    ______________   

Their own view is that it is impossible for NASA, which is government-owned, to offer an “open frontier”. This is not a matter of budgets or schedules, but of fundamental purpose and design. NASA is “elitist and exclusive”, whereas the SFF believes in opportinities for everyone “a future of endlessly expanding new choices”.

(54)     ______________  

Of course, the ex-astronaut and businessman Charles Conrad agrees. “I’m trying to get affordable space transportation up and operative so that everybody can enjoy space. And by the way, the Japanese are hard  at work building a space hotel.”

(55)     ______________  

If he is right, mass space travel will have arrived by 2050 and space tourism will have become a viable industry. More importantly, the human race will have made serious progress in crossing that final frontier.

A. Companies will always be looking for profit. For this reason, the SFF is not in favor of American missions to Mars, claiming that there’s nothing in it for investors. At the same time, they do accept that these missions could bring scientific benefits.

B. He sees the NASA program as a bit of a dinosaur. “25 years after the Wright Brothers, people could buy a commercial plane ticket ... but many years after landing on the moon, we sat around watching old astronauts on TV talking about the good old days.”

C. In 1997, the SFF ran a survey on the Internet, called “Cheap Access to Space”, where it asked American taxpayers for their views on the U.S space program and on what American’s future priorities should be in space transportation.

D. U.S government officials don’t see the future for space tourism. Here again, private companies may well prove them wrong. David Ashford, director of Bristol Spaceplanes Limited, once said that space tourism would begin ten years after people stopped laughing at the concept. Recently, he added this striking comment: “people have stopped laughing.”

E. Charles Conrad is due to speak there. But his company is in fact only one of several that already have blueprints for getting into space and back cheaply. Rotary is working on something that would be launched like a rocket but return like a helicopter. Pioneer Rocket plane believes there could be a million dollar market in delivering packages from one side of the planet to the other in an hour.

F. They would like to see “irreversible human settlement” in space as soon as possible and maintain  that this will only happen through free enterprise. “Building buildings and driving trucks is not what astronauts should be doing; that’s what the private sector does.”

G  “Cheap” is an important word in space technology nowadays and re-useable rockets will be a key way of controlling costs. They will deliver things to orbits, bring stuff back to Earth and then go up again, perhaps with machinery for a space factory, or even carrying tourists.

Questions 56-65: Read the following passage and decide which answer A, B, C or D best fits each numbered blank. Write your answers into the box below.

CRITICISM

It can take a long time to become successful in your chosen field, however (56)     you are. One thing you have to be (57)     of is that you will face criticism along the way. The world   is (58)             of people who would rather say something negative than positive.  If  you’ve  made up    your (59)            to achieve a certain goal, such as writing a novel, don’t let the negative criticism of others (60)         you from reaching your target, and let constructive criticism have a positive effect on your work.  If someone  says  you’re totally (61)        talent,  ignore  them.  That’s  negative  criticism.  If, however, someone advises you to revise your work and gives you good reasons for doing so, you should (62)     their suggestions carefully. There are many film stars who were once out of work. There are many famous novelists who made a  complete (63)     of their first novel – or who didn’t, but had to   (64)                  approaching hundreds of publishers before they could get it published. Being successful does (65)       on luck, to a certain extent. But things are more likely to turn out well if you preserve and stay positive.

56. A. talented    B. invested    C. mixed    D. workable

57. A. alert    B. cleaver    C. intelligent    D. aware

58. A. overflowing    B. full    C. filled    D. packed

59. A. mind    B. brain    C. thought    D. idea

60. A. cease    B. remove    C. avoid    D. prevent

61. A. lacking    B. short    C. missing    D. absent

62. A. think    B. consider    C. look round    D. take

63. A. rubbish    B. trash    C. mess    D. garbish

64. A. put off    B. bank on    C. keep on    D. drop in on

65. A. require    B. depend    C. need    D. trust

Questions 66-75: Read the passage carefully, then fill in each blank with ONE suitable word. Write your answers into the box below.

Maybe you recycle cans, glass, and paper. Do you know that nature recycles, too? One of the things nature (66)         is water. Water goes from oceans, lakes, and rivers into the air. Water falls from the air as (67)     or snow. Rain and snow eventually find their way back to the oceans. Nature’s recycling program for water is (68)     the water cycle.
The water cycle has four stages: storage, evaporation, precipitation, and runoff. Water on Earth gets stored in oceans, lakes, rivers, ice, and even underground. Water goes from storage into the atmosphere by a
(69)    called evaporation. When water evaporates, it changes from a liquid (70)    a gas,
called water vapor. Water vapor  goes up     into (71)    atmosphere. Water returns to the Earth     as
precipitation in rain or  snow by changing into drops of  water  when  the    air (72)    cold enough.
Clouds are collections of water droplets. Most   precipitation (73)     _   into the oceans and  goes right back into storage.
Water that falls on land always flows   from (74)     places to lower ones. This flow   is called runoff. Water from land flows into streams. Streams    join (75)         to make rivers and  eventually the water flows into storage in the oceans. Then the water cycle starts all over again.

PART IV: WRITING (25 poitns)

Questions 76-80: Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it.

76. The teachers agreed to introduce the new methods.

 - > There was     

77.    There was no need for you to have gone to all that trouble.

- > You        

78.    It’s sad, but unemployment is unlikely to go down this year.

- > Sad      

79.    You must never mention this secret to him.

- > Under      

80.    If you were in the situation I’m in, you’d feel the same.

- > If you put      

Questions 81-85: Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given. You must use between two and five words, including the word given.

81.    I was about to leave when she turned up. (POINT)

- > I was     when she turned up.

82.    I wasn't expecting my colleagues to organise a farewell party on my last day at the company. (TAKEN)

- >I     when my colleagues organised a farewell party on my last day at the company.

83.    Considering that Luke is so young, you must admit he’s making excellent progress as a musician. (ACOOUNT)

- > If you     young Luke is, you must admit he’s making excellent progress as a musician.

84.    Peter was in trouble with his boss because he didn’t finish an important project by the deadline. (HOT)

- > Peter was     because he didn’t finish an important   project by the deadline.

85.    You should punish him severely so that others will be afraid to behave as he did. (EXAMPLE)

- >You should     so that others will be afraid to behave as he did.

Questions 86-100: Do you agree or disagree with the following statement?

“Fast food is becoming a part of our daily life. Some people argue that fast food has negative effects on our lifestyle and diet.”

Write about 250 words to support your opinion (and do not include your personal information).

THE END

Sau đây là đáp án đề thi chuyên anh lớp 10 THPT chuyên Nguyễn Huệ - Hà Nội năm học 2016-2017, các bạn học sinh hãy thử làm và đối chiếu với bài làm của mình xem có thể đạt được bao nhiêu điểm thi vào lớp 10 với bài thi này nhé. 

-    Tổng điểm toàn bài: 100 điểm (100 câu x 1 điểm)  Điểm cuối cùng rút gọn = 10 điểm

-    Từ câu 1 đến câu 85 x 1 điểm = 85 điểm; từ câu 85-100: bài viết luận = 15 điểm

-    Chú ý: Khi cộng điểm toàn bài, giám khảo chấm làm tròn điểm đến 0,25/0,5/0,75 (lẻ 0,1 – 0,2 làm tròn thành 0,25; lẻ 0,3 – 0,4 làm tròn thành 0,5;  lẻ 0,6 – 0,7 làm tròn thành 0,75)

PART I: LISTENING: (15pts) You are going to listen (TWICE) to a man talking about his trips. Listen and complete the tasks.

Questions 1-5: Decide whether these statements are True (T) or False (F). Write your answers in the box below. (5.0 poitns)

Your answers:

1. F (rug buyer)    2. F (Europe and Asia)    3. T    4. T    5. F (on the Internet and in books)

Questions 6-15: Complete the table. Write NO MORE THAN TWO WORD AND/OR A NUMBER  for each answer. Write your answers into the box below. (10 poitns)

Your answers:

6.    historical buildings    7. boat    8. crafts    9. carpet    10. India  11. Museum    12. Indian silk    13. remote    14. birds    15. poisonous

PART II: PRONUNCIATION, VOCABULARY & GRAMMAR (35 points)

Questions 16-17: Choose the word (A, B, C or D) whose underlined part is pronounced differently from that of the others. Write your answers into the box below.

Questions 18-20: Choose the word (A, B, C or D) that differs from the others in the position of the primary stress. Write your answers into the box below. (5.0 poitns)

Your answers:

16. C    17. B    18. D    19. D    20. B

Questions 21-30: Choose the best option (A, B, C or D) to complete each of the following sentences. Write your answers into the box below. (10 poitns)

Your answers:
21. C    22. B    23. D    24. D    25. A
26. C    27. D    28. B    29. C    30. A

Complete the sentences with the appropriate phrasal verbs from the box in their correct form. There are two extra ones that you do not need to use. Write your answers into the box below. (10 poitns)

Your answers:

31. bear up    32. looking on    33. dropped off    34. carrying out    35. join in

36. died down    37. calling for    38. came by / had come by    39. gave away    40. take over
 

Questions 41-50: Complete the following passage by writing the correct form of the words given in brackets. Write your answers into the box below. (10 poitns)

Your answers:

41. comparatively    42. additional    43. various    44. notoriously    45. ascertain

46. inconclusive    47. researchers    48. rigorous    49. rainfall    50. findings

PART III:READING COMPREHENSION (25 points)

Questions 51-55: You are going to read a magazine article on space travel. Five paragraphs have been removed from the article. Choose from the paragraphs A-G the one which fits each gap (51- 55).  There is one extra paragraph which you do not need to use. There is an example at the beginning (0). Write your answers into the box below.

Your answers:

0. G
51. B    52. E    53. C    54. F    55. D

Questions 56-65: Read the following passage and decide which answer A, B, C or D best fits each numbered blank. Write your answers into the box below.

Your answers:

56. A    57. D    58. B    59. A    60. D   61. A    62. B    63. C    64. C    65. B

Questions 66-75: Read the passage carefully, then fill in each blank with ONE suitable word. Write your answers into the box below.

Your answers:

66. recycles    67. rain    68. called    69. process    70. into   71. the    72. gets / is    73. falls    74. high    75. together

PART IV: WRITING (25 poitns)

Questions 76-80: Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it. (5.0 poitns)

76.     There was an agreement among the teachers to introduce the new methods.

77.    You needn’t have gone to all that trouble. / You didn’t need to go to all that trouble.

78.    Sad as it is, unemployment is unlikely to go down this year.

79.    Under no circumstance must you mention this secret to him.

80.    If you put yourself in my place/position/situation, you would feel the same.

Questions 81-85: Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given. You must use between two and five words, including the word given. (5.0 poitns)

81.     I was on the point of leaving when she turned up.

82.     I was taken by surprise when my colleagues organised a farewell party on my last day at the company.83.     If you take into account how young Luke is, you must admit he’s making excellent progress as a

musician.

84.     Peter was in hot water because he didn’t finish an important project by the deadline

85.    You should make an example of him so that others will be afraid to behave as he did.

Questions 86-100 (15 poitns): Do you agree or disagree with the following statement?

“Fast food is becoming a part of our daily life. Some people argue that fast food has negative effects on our lifestyle and diet.”

Write about 250 words to support your opinion (and do not include your personal information).

Trên đây là toàn bộ đề thi chuyên anh lớp 10 THPT chuyên Nguyễn Huệ - Hà Nội năm học 2016-2017 để các bạn tham khảo và đối chiếu với kết quả bài thi. Hi vọng những chia sẻ trên đây sẽ giúp các bạn có thêm được tài liệu tra cứu hữu ích.

Các bạn hãy thường xuyên cập nhật thông tin tại diemthilop10.info để cập nhật đáp án và đề thi các môn khác cũng như biết được khi nào công bố điểm chuẩn vào lớp 10 Hà Nội. Sớm biết được thông tin hữu ích sẽ giúp các bạn có những kế hoạch phù hợp và hiệu quả tốt nhất.

Chúc các bạn có mùa tuyển sinh thành công nhất và đừng quên tham khảo cách tra cứu điểm thi vào lớp 10 tại đây nhé!